2011-07-04

Uppdatering surdeg

Jag ligger ett dygn efter med min surdegsgrund, men så kan det gå när utvecklingen plötsligt stannar. Den har luktat lite aceton igår så jag lät den stå längre. Nu när jag tog ut den, skakade lite på den och sniffade så luktade den bättre. Så jag gjorde nästa steg nyss: Jag tog bort det mesta för att sen mata med 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten. När jag hade rört om så luktade den mer som färska gröna äpplen än jästa äpplen, så nu luktar den mycket bättre.
Jag ställde den i ugnen med bara lampan tänd, det verkar fungera bättre. Så nu ska jag vänta tills imorgon och se hur det går. Kanske kan jag börja sätta satsen för brödet redan imorgon (den ska också stå över natten). Men allt beror på hur surdegen utvecklas nu inatt.

Enligt surdegsskolan gjorde jag steget för dag 4-kväll idag, alltså dag 5. Och enligt "skolan" ska dag 5 bestå av att de som har färdig surdegsgrund sätter in den i kylen för att dämpa utvecklingen och vänta in de surisar som inte har kommit igång riktigt, med andra ord, min grund :P Egentligen skulle jag låtit min grund varit framme tills den bubblar igång för att sen sätta in den i kylen. Men eftersom jag är en av "eftersläntrarna" så tror jag att det går lika bra för mig att ha den framme och börja med brödsmeten redan imorgon. Kanske ska höra med min kära M som har gjort detta förr om hon tror att det fungerar så eller om grunden måste "vila" ett dygn i kylskåp.

Nu ska jag krypa ner bredvid Ad. kanske läsa ett kapitel och sen smyga in i drömmarnas värld. Imorgon ska jag skjutsa honom till jobb eftersom hans bil dör hela tiden och imorgon behöver jag min bil....

Ha det bra

Inga kommentarer: