2011-12-30

Imorgon

Ja då är det som bekant dags för en till nyårsafton. Jag hoppas att folk undviker att skjuta fyrverkerier i ytterst möjliga mån. Delvis pga alla skotträdda djur och delvis pga miljön, det blir en massa skräp på marken och en massa skit i atmosfären.
Jag har läst något om att Falkenberg har förbjudit privatpersoner från att skjuta fyrverkerier, bara kommunen som får göra det. Om man vill skjuta ändå måste man ansöka tillstånd och det kostar 700 kronor. En perfekt lösning tycker jag, för det blir faktiskt för mycket.
Här i Härnösand får man bara skjuta fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan klockan 18-02. Det är en väldigt lång tid om man ska försöka hinna rasta hundarna innan det börjar smälla och sen vänta till efter....
Smällare är förbjudet enligt lag sen några år tillbaka och det tackar vi för.

Det finns miljövänliga, tysta och vackra alternativ till fyrverkerier.
I år köper vi inget alls för vi kommer inte att ha möjlighet att gå ut. Vi ska äta lite god mysmiddag och sen far Ad antagligen till P och festar lite medan jag stannar hemma med hundarna. Men jag blir inte helt ensam. Grannarna kommer hit när de har ätit sin mysmiddag. De tar med Kelly så ska vi mysa med lite spelkväll. Helt underbart att både jul- och nyårsafton går i lugnets och vänners tecken.

De tysta alternativen heter Khom loy och är en rislykta som man monterar, tänder och skickar upp. Den glider långsamt, vackert och tyst upp mot himlen. Lyktorna innehåller inga miljöfarliga ämnen så de är bättre ur det perspektivet också.

Centrera
Vackert och tyst
Bilden är lånad från Khon loys hemsida

Nu hoppas jag att ni alla firar in det nya året imorgon med gott samvete och tänker på alla djur som är skotträdda, inte bara våra husdjur utan även de som lever i naturen. Det finns faktiskt även människor som tycker det är jobbigt med allt smällande på nyårsafton.

Ha en bra kväll/natt idag och en bra dag imorgon.

Om jag inte kommer in imorgon så får jag önska er alla ett

GOTT NYTT ÅR

Inga kommentarer: