2012-06-19

Avliva?

Jag blir så irriterad varje gång jag läser en artikel om den oerhört tragiska händelsen i varghägnet på Kolmården.
Det som irriterar mig är att i varje artikel står det något i stil med det som står i dagens tidning. " Styrelsen för Kolmårdens djurpark har nu beslutat att upphöra med all närkontakt med vargarna i parken. Men i nuläget finns inga planer på att avliva vargarna i hägnet...."

Varför behöver det överhuvudtaget skrivas? Varför verkar det som att det är ett alternativ som har diskuterats?
Ingen vet vad som hände eftersom djurskötaren var ensam i och vid hägnet och det fanns heller inga övervakningskameror. Men vad som än hände så var det antagligen något som triggade vargarnas instinkter.
Dessa vargar har blivit flaskmatade och socialiserade men de är ändå vilda rovdjur med djupt rotade instinkter som aldrig går att få bort.

Därför ska inte avlivning ens nämnas som ett tänkbart alternativ tycker jag, vargarna gjorde antagligen inget fel, de reagerade utifrån sina instinkter. Och det är alltid farligt att arbeta med vilda djur, hur socialiserade man än anser sig ha fått dem är de alltid just djur som är oberäkneliga.

Med detta sagt så är det en djupt beklaglig och tragisk händelse som aldrig borde hända, men jag tycker inte att man ska låta vargarna lida för det.
Jag vill inte peka finger och gör det inte heller men i grund och botten så är det människor som bär ansvar för att något sånt här kan hända. Det är människor som från första början har fått idén med djurparker och allt det innebär. Och det är människor som skapar rutiner hur skötsel kring djuren ska gå till.

Så, nu kan jag återgå till min tidning innan jag tar tag i dagens sysslor, jag blev bara så irriterad att artikeln tog upp just den meningen om avlivning. Det har varit samma sak i tidigare artiklar, så jag var tvungen att skriva av mig.

Ha det bra!

1 kommentar:

Inkan Holmqvist sa...

HÅller med helt och fullt.
Det är inte vargarnas fel. :-(
Hoppas dom får leva.
Tazz&Kram